• Haberler> > Tarım Çeşitliliği Yaygınlaşmalı

    Tarım Çeşitliliği Yaygınlaşmalı

    Tarım Çeşitliliği Yaygınlaşmalı

    Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, tarım sektöründe yaşanan gelişmeleri anlatarak “Tarım sektörünün geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için görev ve sorumluluk bilinciyle, gösterilen hedeflere ulaşmak adına modern tarımsal uygulamaların, ülke tarımında uygulanmasını yaygınlaştırmak gerekmektedir” dedi.

     

    Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler, Ziraat Fakültelerinin önemine dikkat çekerek “Günümüzde 46 tane Ziraat Fakültesi bulunmakta olup her yıl yaklaşık 6 bin kadar ziraat mühendisi bu fakültelerden mezun olmaktadır. Kuşkusuz ülkemizin bu güzide fakülteleri, bilgi, bilişim, teknoloji çağına ayak uydurabilecek, akıllı tarım, dijital tarım, Tarım 4.0 gibi yenilikçi kavramları hayata geçirebilecek daha nice 10 binlerce mühendis yetiştirebilecek potansiyele sahiplerdir” dedi.

    ARTAN DÜNYA NÜFUSU

    Prof. Dr. Diler, “Artan dünya nüfusu ile birlikte tarımsal üretimde verim artışına yönelik çalışmalar da hız kazanmıştır. Endüstriyel alanlardaki teknolojik gelişmeler elbette tarımsal üretime de yansımalı ve ülkemiz tarımında, Tarım 4.0 gibi yenilikçi dijital ve akıllı tarımsal üretime yönelik adımlar atılmalıdır. Bilimler arası işbirliği ile tarımda teknolojinin daha fazla kullanılmasını sağlayan Tarım 4.0 uygulamaları, daha kontrollü ve zamanında müdahale imkanları sağlaması dolayısıyla tarımda verimliliği ve sürdürülebilirliği etkileyen önemli bir unsur olma yolunda hızla ilerlemektedir. Birçok alanda kullanılan yapay zekâ uygulamaları, tarımın da geleceğini belirlemede önemli bir yere sahip olacaktır. Özellikle tarımsal üretimde toprak kalitesi, sulama seviyeleri, hava durumu, zararlı böceklerin ve hastalık etmenlerinin popülasyon seviyelerinin takibi gibi tarımsal alanlardan daha fazla veri alabilmek ve ölçüm değerlerini toplayabilmek için yapay zekânın adapte edildiği uygulamalar giderek yaygınlaşmaktadır. Tarımsal üretimde verimliliği ve sürdürülebilirliği, artırma imkânı sunan bu uygulamaların, aynı zamanda üretimin izlenebilirliğini kolaylaştırması dolayısıyla, tarımsal üretimde kalite ve gıda güvenliğini de desteklediği unutulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

    TARIM SEKTÖRÜNÜN ÇEŞİTLENMESİ VE GELİŞMESİ

    Rektör Diler, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın göstermiş olduğu ülkemiz adına 2023, 2053 ve 2071 hedefleri, tarım sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kişilerin de sahiplenmesi gereken sorumluluklarını daha üst seviyelere taşımasını elzem kılmaktadır. Çağın gerisinde kalmamak ve Sayın Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu hedeflere tarımsal üretim sektörü olarak ulaşmak adına, ülkemizin tarımsal üretiminde yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaştırılarak kullanılması son derece önem arz etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde tarım sektörüne sağlanan destekler son 20 yılda önemli oranda artırılmıştır. Gerek tarımsal üretim girdilerine gerekse projelere dayalı yatırımlara bu süreç içerisinde önemli destekler sağlanmış ve sağlanmaya da devam etmektedir. Tarım sektörünün geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi adına yapılan bu desteklemelere karşılık olarak görev ve sorumluluk bilinciyle, gösterilen hedefe ulaşmak adına modern tarımsal uygulamaların, ülke tarımında uygulanmasını yaygınlaştırmak gerekmektedir. Ülkemiz tarımına emek veren siz değerli akademisyenler, bilgili ve donanımlı tarım eğitimi alan gençlerimiz ve çalışkan çiftçilerimiz, meslek odalarımız ile el ele vererek şüphesiz bu sorumluluklarını, görev bilinci ile yerine getirecek muhteviyata sahiplerdir. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin Rektörü olarak, bünyemizdeki tüm fakültelere ve meslek yüksekokullarına olduğu gibi Ziraat Fakültemizin uygulamalı eğitim kalitesinin ve araştırma olanaklarının iyileştirilmesi adına her türlü desteği veriyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Bundan sonrada, ziraat fakültesinin gelişen dünya tarımı içerisindeki yerini alması, modern tarım vizyonuna sahip olması ve Tarım 4.0 gibi yenilikçi dijital ve akıllı tarımsal üretime yönelik çalışmalarda öncülük yapabilmesi adına bu desteğin devam edeceğinin bilinmesini isterim. Bilindiği üzere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkeyi bağımsızlığa kavuşturduktan sonra ‘milli ekonominin temeli tarımdır’ diyerek ülke tarımının kalkınmada ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ‘çiftçilerimiz ekilmedik bir karış toprak bırakmayacaktır’ çağrısı ile tarımsal üretime ne kadar önem verdiği aşikârdır. Unutulmamalıdır ki ülke geleceğinde modern tarımsal üretimin önemi büyüktür. Bu bilinçle, Sayın Cumhurbaşkanımız, tarımsal üretime verdiği önemi, temel tarım ürünlerinde dışa bağımlılığın, en az savunma sanayisinde dışa bağımlılık kadar tehlikeli olduğunu ifade ederek de bir kez daha ortaya koymuştur” diye konuştu. HABER MERKEZİ

    Etiketler:
    • Yorum ekle

    Bu haberler ilginizi çekebilir!
    Yukarı Geri Ana Sayfa
    Etiketler